söndag 17 juli 2011

Bokslut på grunden!


Då var det bokslut på grunden. Efter härligt bad i Rönningesjön passade på vi på att åka till tomten och spola av grunden och täcka av presenningar från husgrunden. Vi kunde inte konstatera några sprickor och vi håller tummarna för att det förblir så. Vi kan nu efter att vi fått in alla räkningar, sätta punkt för delprojektet grund. Förvisso kommer det ske en del fortsatta markarbete på tomten men det får anses ligga under punkten iordningsställande av tomt. För er som kämpar på med era grunder kan jag bara säga att det finns mycket pengar att hämta om man orkar göra en del själv. I vårt fall blev grunden mer än hälften av vad det skulle kostat om vi skulle lagt ut hela jobbet. Dessutom hade det tillkommit kostnader för VVS-ritningar m.m.

En klassisk tes i hockeyvärlden är att man rakar sig inte under pågående slutspel, då detta medför otur. Samma tes hade jag att skorna byts ut först efter att grunden är klar. Efter mängdträning inför samt genomförande av Stockholm maraton, Lidingöloppet, några halvmaraton och husgrund kan jag nu för första (och förmodligen sista) gången stoltera med att jag sprungit slut ett par skor. Fortsättningsvis kommer man förmodligen få byta ut sina skor för att hitta motivationen. Folk som passerat och pratat har ofta slängt en blick på skorna men utan att kommentera något :).

Gruden numera avtäckt, c:a 3 veckor efter gjutning. Det sägs att betongen är fullt genomhärdad först efter 4 veckor men vi känner oss nog ganska trygga nu.


På senkvällarna jobbas det nu med att ta fram erforderliga ritningarna till snickarna. De bygglovsritningar som finns är inte tillräckliga främst avseende måttsättning. Måttet som är svårast att bestämma är avståndet mellan fönstren på framsidan (fasad mot väst), dvs hur pass närma de skall sitta varandra. Det känns spontant som det bör sitta ganska tätt 45 eller 90 mm men samtidigt vill man inte att stolpen för verandan skall störa intrycket utan bör i så fall hamna mellan, vilket blír svårt med litet mellanrum. Alternativet är att inte ha någon veranda stolpe alls mitt för fönstren men då kommer det sannolikt krävas limträ eller stålbalk för att klara taklasten.

I detta vackra New Englandhus från Finndomohem så ligger fönstren med ganska stort mellanrum. Dock är de inte symetriska vilket gör det svårt att jämföra med vårt.

Detta hus från Rörvikshus har liknande fönsterstorlek och symmetri som vårt men något bredare mellan fönstren.


Vårt hus enligt bygglovsritning från arkitekten med ganska smalt mellan fönstren.

Synpunkter mottages tackamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar