lördag 9 juli 2011

I väntan på värkar och snickare.

Enligt planeringen så känns det skönt att vi hann i mål med allt planerat husarbete innan det är dags för bebis. Så nu går vi mest och väntar på att något skall hända så vi får åka till BB. Enligt planen skulle det vara paus i bygget fram till att snickarna tar vid den 15 augusti så att vi kunde koncentrera oss på mer viktigare saker än huset. Nåväl i avvaktan bestämde dock Malin att vi skulle åka och titta på ett visningshus i klassisk New England stil. Detta för att få lite tips och ideer på inredning, takstolsutformning, balkongräcke m.m. Huset var ett Sävsjö trähus som ligger i pittoreska Trosa. Det var kanonfint och vi blev inspirerade. Roligt att se att visningshuset hade samma dubbel-fönsterdörrar som vi har beställt till vardagsrum och till balkongen, kanonfina. Vi kommer dock ha något annorlunda spröjs med en fast mittpost på våra övriga fönster. Tack Ted för denna input.


Huset framifrån, mycket nice. Övergången från balkong till verandatak känns naturlig vilket inte är helt lätt att få till. Snyggt med dubbeldörr. Efter kloka synpunkter återigen från Ted så kommer vi dock ha 160 cm (2x80) bred istället för 140 (2x70). Detta för att slippa öpnna båda så fort barnvagnen skall in.

Övergången från balkong till verandatak.


Dubbeldörr a la Elite fönster. Även om det kostar en del är de grymt fina. Vi kommer dock ha två fasta fönster på var sida om dubbeldörren, 500 breda. Det ger lite extra med ljus in.


Liggande enkelfaspanel 145 mm. Malin har bestämt att det blir enkelfaspanel iaf. Återstår om vi skall ha 145mm eller 160mm.



Det blir mycket att fundera på när vi håller i allt själva. Exempelvis vilken sk tass på takstolen vi vill ha. Antingen att överbeslaget på takstolen går ut som på ovan,



Eller som på detta hus (eksjöhus) där underbeslaget går ut och ger ett plant/rakt utsprång. Här kan man även se hur det blir med fast mittpost (bredare imitten) på fönsterspröjsen. Förutom detta måste vi även bestämma hur många mm takstolen skall gå ut från färdig vägg. Nåväl, tur att det finns ritningar och att offentlighetsprincipen gör att man kan få lite relevanta synpunkter ;). Det känns som om mina kunskaper om just takstolar har ökat i kvadrat de sista veckorna.

Båda är fina på sitt sätt, eller vad tycker ni ?

2 kommentarer:

  1. Hej Henrik och Malin!

    Hoppas att ni nu är 4 i familjen eller åtminstone på gång. :-)
    Om ni fortfarande väntar och vill åka på en utflykt så finns Eksjöhus Balans Valm i Rättarboda, Upplands Bro.
    Vi har letat efter tomt där innan och då såg vi att de byggde ett litet balans.

    Nästa helg är det visning på vårt hus och vi hoppas att vi säljer det då så att vi kan köpa tomt nr 16. Vågar inte göra det innan. Is i magen. :-)

    När kommer husleveransen?

    Kram till er

    Huset ligger på Hemnet - Bergstigsvägen 13 B
    www.projektvilla.bloggplatsen.se

    SvaraRadera
  2. Tack,

    Stomresning av huset påbörjas den 15 augusti. Vi väntar med spänning. Ännu ingen bebis men vi hoppas den vill komma ut snart.

    Kanonfint hus ni har. Verkligen smakfullt inrett. Vi håller tummarna för er och hoppas att ni får det sålt och hoppas på er som grannar.

    Kanontrevlig blogg, flitig skribent och bra med inspiration..

    /Henrik

    SvaraRadera